≡ Menu

Roulette regels – de verschillende inzetten

Er zijn nogal wat verschillende inzetten die een speler kan doen op de roulette-tafel. Bij deze uitleg zullen we beginnen aan de buitenrand van de speeltafel en steeds meer naar de binnenkant gaan.

Outside bets – bets aan de buitenkant

Er zijn 3 inzetten die gemaakt kunnen worden aan de buitenkant van de speeltafel. Deze staan bekend in de roulette terminologie als “Outside Bets”. De weddenschappen zijn rood of zwart (het meest populair), even of oneven en hoog en laag. Natuurlijk is elk getal op het wiel rood of zwart, even of oneven, of hoog of laag. (Opmerking: De hoge getallen zijn 19 t /m 36 en de lage getallen 1 t/m 18). Bijvoorbeeld: als 8 het geselecteerde getal is zou je winnen als je op zwart, even of laag hebt gegokt. Echter, als de groene nul of dubbel nul wordt geselecteerd op het wiel verlies je, omdat deze getallen niet rood of zwart zijn en ook niet worden beschouwd als hoog of laag, of even of oneven. Als een nul of dubbel nul wordt gedraaid, komen alle inzetten op de speeltafel die niet rechtstreeks zijn geplaatst op de nullen of gegroepeerd zijn met de nullen te verliezen.

Outside bets

Alle inzetten aan de buitenkant betalen dubbel uit (als je wint). Als u 5 euro op rood inzet en een rood nummer wordt gedraaid win je 5 euro plus de 5 euro inzet terug. Bij het spelen van een inzet aan de buitenkant moet je minstens het tafel minimum inzetten. Als je bijvoorbeeld hebt ingezet op rood en oneven zou je minstens 5 euro moeten inzetten op zowel rood als oneven. Je kon niet 3 euro op de ene en 2 euro op de andere roulette inzetten.

Dozens And Columns – Dozijnen en kolommen

We verhuizen naar de binnenkant van het speelveld. De volgende reeks van weddenschappen die we tegenkomen staan bekend als de “dozijnen”. Een speler kan wedden op het eerste dozijn (nummers 1-12), het tweede dozijn (13-24) of het derde dozijn (25-36). Deze inzet betaalt 2 tegen 1. Zet 5 euro in en je krijgt 10 euro voor een winnende inzet plus je oorspronkelijke 5 euro inzet terug. Eenvoudig genoeg.

Er zijn andere weddenschappen die soms worden aangeduid als dozijnen, maar deze zijn eigenlijk de “Kolommen”. Je vindt deze aan de voet van het speelveld naast de nummers 34, 35 en 36. Je wint als een van de getallen in de kolom wordt gedraaid. De middelste kolom bestaat bijvoorbeeld uit 2, 5, 8, 11, 14, 17, 20, 23, 26, 29, 32, 35. Als je een inzet plaatst op de middelste kolom en een van deze nummers wint, dan betaald dat 2 tegen 1, net zoals de dozijnen die hierboven zijn besproken.

Inside bets – Inzetten aan de binnenkant

Nu komt wat bekend staat als de “Inside Bets”. De meest voorkomende is een “straight up”, de inzet op 1 nummer. Je plaatst hierbij de chip op een getal, binnen het vierkant. Deze inzet levert 35-1 op als het nummer dat je koos heeft gewonnen. Bijvoorbeeld, als je 1 chip plaatst op nummer 29 en die wordt gedraaid, dan krijg je 35 chips uitbetaald, plus de chip die je hebt ingezet. De winnende chips worden op het speelveld gelegd en als je de volgende ronde niet op hetzelfde getal wilt gokken, moet je je chips oppakken.

Opmerking: Bij het doen van “Inside Bets” moet de totale inzet minstens gelijk zijn aan het minimum van de speeltafel, anders worden al je inzetten afgewezen. Dus als het tafel minimum 5 euro is en je gebruik maakt van 1 euro chips, moet je tenminste 5 chips ergens op de binnenkant van het speelveld leggen.

De volgend meest voorkomende inzet is de splitsing. Deze inzet heeft betrekking op twee nummers met 1 chip. Je plaatst je inzet dan op 2 aangrenzende nummers op het speelveld, bijvoorbeeld de 5 en 8 of 22 en 23. Je plaatst je chip op de lijn die de twee nummers scheidt. Als een van de twee getallen word gedraaid, wint de speler 17 tegen 1.

Een ander veel voorkomende inside bet is de hoek inzet. Hiermee is het mogelijk om op vier getallen te gokken met een chip. Een voorbeeld van een hoek inzet zou zijn om een chip op de hoek van de nummers 14, 15, 17 en 18 te leggen. Als een van deze getallen wordt gedraaid win je 8 tegen 1.

Street bets – Straten en Dubbele Straten

Een ander type van inzetten staat bekend als de “Street Bet”. Kijk maar eens naar de lay-out van de roulette tafel, hoe de nummers zijn verdeeld in groepen van drie (verticaal). 1,2,3 is een straat 4,5,6, 7,8,9, enz. Je kunt op alle drie de nummers tegelijk gokken door je chip te plaatsen op de lijn tussen de dozijnen en de getallen. Bijvoorbeeld, als je wilt gokken op de straat bestaande uit 31, 32, en 33, zou je een chip moeten plaatsen op de lijn naast de 31. Als dan 31, 32 of 33 wordt gedraaid krijg je 11 tegen 1 uitbetaald.

Je kunt ook wedden op twee straten tegelijkertijd. Dit heet een “Double Street” of een “Line” inzet. Deze inzet doe je door het plaatsen van een chip op dezelfde lijn als hierboven beschreven, alleen plaats je hem nu tussen de eerste 2 nummers van elke straat. Bijvoorbeeld, als je wilt gokken op de dubbele straat (of lijn) bestaande uit de getallen 10, 11, 12 en 13, 14, 15, zou je een chip moeten plaatsen op het snijpunt van de 10 en 13. Een succesvolle lijn inzet betaalt 5-1.

De laatste roulette weddenschap die we zullen bespreken bestaat uit 0, 00, 1, 2 en 3. Deze inzet wordt vaak aangeduid als de “Basket” of “Bucket”, want als je de layout bekijkt lijken deze vakken op een omgekeerde container. Het is eigenlijk een “Special Line Bet” of soms aangeduid als de “Combinatie weddenschap”. Deze inzet betaalt een winnaar 6-1 en wordt geplaatst op dezelfde lijn als de straat en de lijn inzetten, alleen is hij nu geplaatst op de kruising van de 1 en een nul.

Hier vindt je deel 1 van de roulette regels